Ar žinote kada Vėlinės? Daugelis atsakytų lapkričio pirmąją. O lapkričio pirmoji - visų Šventųjų diena. Vėlynės - lapkričio antrąją.
O Helouvynas spalio 31. Ar tik man atrodo, ar ši šventė neprigyja Lietuvoje? Taip, kavinėse padavėjos pasidažo, apsirengia, papuošia aplinką. Taip, klientams visiškai dzin ir jie ateina paprastai apsirengę. Taip, per šį Helouvyną aš žiūrėjau krepšinį ir persitenginėjimas man buvo... :)
Taigi, per Vėlines buvau Marijampolėje ir teko ragauti Jukos. Tiem kas nežino kas tai - galiu pasakyti jog tai kraujinė sriuba. Kaip supratau iš vietinų diskusijų, tai kiekvienas turi savo Jukos receptą. Aš internete radau štai tokį:
Išverdam kaulus ar mėsą nesvarbu. Verdant įdėti džiovintų obuolių ir čiobrelių, kitaip bus netikra juka. Svarbiausia prieš pilant kraują reikia „gerai nuragauti“ sultinį, tai yra, kad jis būtų saldžiarūgštis, druskos neperdėti, nes bobutės aušindamos kraują dažniausiai deda druskos, kad nepasidarytų gabalai. Į indą su krauju, pastoviai maišant, pilti kelis samčius sultinio. Po to, pastoviai maišant puodą, supilti kraują. Verdu visada taip, bet kartais sutraukia, o kartais būna vientisa, kaip pasiseka. Juką galima virti su leistiniais kukuliukai, bulviniais kukuliukais ir be nieko, valgyti tiesiog su šutbulvėm. Kukuliukas virti sriuboje prieš tai kaip supilamas kraujas.
Na dėl obuoliukų kaip supratau visi sutiko. Dėlčiobrelių, tai tiesiog daug žolelių visokių. Į kraują druską pila ne visi. Kiti krešulius pertrina, kiti tiesiog jų nededa. Kai kraujas pastovi, susidaro sluoksnis vandens. Jį nupila lauk.
Taigi, sriuba rieboka, bet skani. :)