Cookie Consent by TermsFeed

Alaus mitai: alus iš miltelių

Beveik per kiekvieną paskaitą apie alų būna klausimas: „ar tiesa, kad didieji bravorai alų verda iš miltelių?“. Trumpas atsakymas: NE.

Iš kur ir kas paskleidė šį be galo gajų mitą tiksliai nežinoma, bet yra kelios versijos.

Pirmoji sako, kad mažesnieji aludariai norėdami apsisaugoti nuo didžiųjų sukūrė šia pasaką ir paleido iš lūpų į lūpas. Taip gali būti, nes man pačiam teko girdėti kaip daugiau nei dešimtmetį pilstomu alumi prekiaujantis žmogus tai visiems pasakoja. Blogiausia, kad jis ir pats tuo tiki, o tiki todėl, kad nenori žinoti kaip yra iš tiesų.

Antroji versija yra kiek kitokia ir sako, kad viskas ateina iš bravorų vidaus. Vasarą aludarių metas, nes alaus vartojimas stipriai šoka aukštyn. Didieji bravorai trumpam laikui priima papildomai darbuotojų. Dėl tokio trumpo laiko pasakoti kas kaip vyksta yra laiko gaišinimas, todėl pastato žmogų duoda jam tam tikro darbo, o jie pamatę kažką panašaus į miltelius visiems draugams pasakoja kaip pats matė, jog iš miltelių verda alų. Vienam bravote filtravimas vyksta prie pat išpisltymo. Filtravimui naudojamos labai smulkios, susitrynusios kriauklelės, kurios labai panašios į smėliuką. Štai tau milteliai: pila miltelius ir iškart bėga alus.

Vienas pažįstamas edukuodamas žmones tokio klausimo sulaukia labai dažnai. Dabar jis sako: atneškite man tuos miltelius, iš kurių verda didieji alų ir padedu jums ant stalo 10 000 €. Taip kalbos greitai baigiasi, o ir skamba pakankamai įtikinamai. 

Pabaigai pakartosiu dar kartą: didieji bravorai NEverda alaus iš miltelių.

Palikite komentarą



Komentarai
  • GiN

    Pasisakysiu paskutinį kartą šia tema. Aludariai nedaro alaus "kaip gausis", todėl visiškai nesvarbu, kokiomis technologijomis jį daro. Jie nori gauti kažkokį rezultatą ir jo siekia bei pasiekia. Jei rezultatas jūsų netenkina, tai nereiškia, kad dėl to kalta technologija. Tiesiog tokio alaus jie parduoda daugiausiai, vadinasi kažkas perka, vadinasi apsimoka. Tegul daro jie iš ko nori, kad tik skanus būtų! :)

    Pabaigai apie miltelius - teoriškai būtų įmanoma: paimi sausą sdalyklo ekstraktą, apynių miltelius, sausas mieles, va jums ir milteliai. Bet suprantantys technologiją supranta, kad vis tiek reikės virti, fermentuoti ir pan. Savikaina tokiu atveju 2-3 kartus didesnė gautųsi, tiesiog neapsimokėtų, ypač dideliems.

  • pz/dc

    Užtat mažieji aludariai savo apynius augina ir salyklui miežius mala, pasaka tiesiog, o jau neržaveikos bačkos pas juos tiesiog blizga :D

  • a

    Buvo toks alaus gamybos entuziasto blogas. Nepamenu tiksliai, prieš kelis metus skaičiau, jis išvyko Kinijon keliems mėnesiams ir sumąstė alaus vietoje pasidaryti. Tai jis gavo ar tai misos ar tai salyklo ekstrakto milteliais. Gamybos procedūra tokia pati, kaip darant iš skysto ekstrakto. Tai dar pridėjus apynių granulių ar miltelių ir turi - alų iš miltelių. Bet tai nėra, kad užpylei vandeniu ir alus - dar reik virti, fermentuoti, etc

  • Vidma Alutis

    eikit susimuškit...

  • nuo

    Negaliu už visas daryklas kalbėti, bet Lietuvos daryklos neverda

  • Virgis

    Tai gali 100 proc. patvirtinti, kad didieji NEverda alaus iš miltelių ?

  • nuo

    Kas gali paneigti, kad po tavo kaimyno lova yra pripučiama moteris?

  • Virgis

    Ne visi. Ledai, pigus pienas ir tt. yra iš miltelių. Kas gali paneigti, kad pigus alus nėra iš miltelių ?

  • nuo

    Nu tai yra pieno milteliai tai visi pieną iš jų daro? :) Yra ir daugiau miltelių. Beveik visas sausas medžiagas galima paversti milteliais

  • Virgis

    milteliai yra. Ar verda didieji iš jų alų, nepasakysiu, bet "minčių kyla įvairių"

  • nuo

    ir...?

  • Virgis

    https://www.e-tar.lt/rs/actualedition/TA...

    22.3.8. izomerizuoti apynių produktai:

    22.3.8.1. izomerizuotas apynių ekstraktas – apynių ekstraktas, kurio beveik visos alfa rūgštys yra izomerizuotos;

    22.3.8.2. izomerizuoti apynių milteliai – apynių milteliai, kurių beveik visos alfa rūgštys yra izomerizuotos;

  • Virgis

    Tai vis tik galima sutarti, kad abu nežinome, ką jie naudoja, o kalboms apie miltelius pagrindas yra :)

  • nuo

    Lygiai kaip galima naudoti 10% (kitose šalyse 20%) cukraus. Tai galima dėti dažiklių, cukraus mielių ir kažkas gausis. Tai ką parašei tai naudojama (jei naudojama) kaip kvapo korekcija. T.y. aromatiniai ekstraktai tik labai nedaug koreguoja kvapą. Jei būtum kada ragavęs ir bandęs kaip keičia - suprastum, kad tik jais kvapo nesukursi. Plius jų yra taip pat tokių, kur be jokių chemijų išgaunami. T.y. jie yra tų pačių apynių produktas, bet visiškai natūralus. Dėl naudojimo-nenaudojimo sunku įtikinti, kai žmogus randa kažką, kas yra. Chemijos yra prikurta labai daug visokios, bet nereiškia kad ją kažkas naudoja. Net nedidelis skandalas su ja ir bravoras gali net užsidaryti. Nemanau, kad LT naudoja nenatūralius ekstraktus, o natūralius yra brangu

  • GiN

    Matau kai kurie nesuprato esmės. Kalba eina ne apie tai, kad panaudojamos kažkokios medžiagos miltelių pavidale, pvz. apyniai. Kalba eina apie mitą, kad didieji daro alų paimdami miltelius, praskiesdami vandeniu ir tai jau neva gaunasi alus. Taip nėra. Čia panašiai, kaip sakyti, kad virėjas padarė troškinį iš miltelių, nes naudojo ne cielas paprikas, o jų miltelius :)

  • Virgis

    Ekstraktų gamybos būdų yra ne vienas (thank you Google): http://www.truebeer.com/Hop-Extract-Use-... manau cheminiai būdai leidžia sumažinti savikaina ir tai nebėra labai brangus produktas.

  • Virgis

    Carlsberg savo puslapyje rašo, kad gamina alų naudodamas "Carlsberg Aroma Hop Extract" Nematau, kodėl dukrelės nenaudotų tų pačių metodų.

  • nuo

    Meluoja manau.Galbūt galima ekstraktą gauti kažkaip ir kitaip, bet įprastai niekas tokių nenaudoja, jei bent kiek ilgiau nori pardavinėti alų. Yra kas naudoja be jokių papildomų priedų apynių ekstraktą, bet dėl apynio savybių negali ekstrakto gauti paprastai. Todėl jo kaina didelė. Tai kuris pelno siekiantis subjektas naudos brangesnes medžiagas jei gali naudoti pigesnes neprarandant kokybės? Apynių produktais ir presuotus apynius vadina, bet čia jau mitai.

  • Virgis

    Tai Butautų dvaras meluoja tada:

    http://nevartok.lt/2-maisto-produktai/ga...

  • nuo

    :)) ekstraktas yra natūraliai išgaunamas šaldymo būdu. Kadangi labai brangios technologijos tai ekstaktas yra patogu, bet labai brangu ir didiesiems tikrai neapsimoka. Todėl jie jo nenaudoja. Tačiau ekstraktas nėra blogai. Granules naudoja tikrai, kaip ir visi mažiukai, nes jos tiesiog patogiau ir niekuo ne blogiau už spurgus

  • Virgis

    Granules tai tikrai naudoja, o dėl miltelių nesu tikras. Didžiosios manau ekstraktą naudoja, kad manau dar blogiau nei milteliai.

  • nuo

    Čia apynių milteliai. Tokių nenaudoja

  • Virgis

    http://www.ebay.co.uk/itm/Dried-Herbs-HO... Kur mano 10 000 EUR ?

  • nuo

    Granulės yra visiškai natūralūs apyniai. Apyniai gali būti tik džiovinti arba sutrinti ir supresuoti. Taip darome tik dėl to, kad taip jie užima daug mažiau vietos. Skonine prasme niekas nesikeičia ir papildomai nieko nededama į granules. O šiaip yra dar apynių ekstraktai ar apynių aliejai. Bet jie labai brangūs.

  • Virgis

    O didieji gamina alų iš natūralių apynių ar apynių granulių (miltelių) ? Nes kiek mačiau, rašo "apynių produktai"

  • alu

    netikiu. čia tau sumokėjo, kad taip rašytum.