Cookie Consent by TermsFeed

Alaus mitai: Alus iš skardinių yra blogai

Kas geriau skardinė ar butelis? Dauguma paklaustų žmonių pasakys, kad butelis. Dauguma iš jų negalės pasakyti kodėl. Keista, nes alaus skardinių pardavimai auga, o stiklo taroje - mažėja.

Pats populiariausias mitas apie skardines yra - jaučiu metalo skonį. Pradėkim nuo to, kad alų reikia gerti iš taurės ar bokalo. Ar namie atsidarę viskio, vyno, brendžio... butelį geriate iš butelio? Tai kodėl geriate alų? Dabar dėl pačios skardinės ir metalo. Skardinės iš vidaus yra padengtos specialiai tam skirtu sluoksniu (polivinilitu), kuris neleidžia alui liestis su metalu, todėl metalo skonio alus neperima tikrai. Tai tiesiog įsitikinimai arba akių poveikis skoniui. Netikite - pabandykite pasidaryti aklą degustaciją ir atspėti kur iš skardinės ir kur ne.

Alus buteliuose skanesnis. Vėlgi, tai tik emocinis dalykas neturintis pagrindo skoniui. Alus buteliuose yra veikiamas šviesos. Alaus didžiausi priešai yra deguonis ir šviesa. Kad ir koks tamsus butelis - jis praleidžia šviesą. Kuo šviesesnis, tuo praleidžia daugiau. Jei dar nepastebėjote, tai paragaukite žaliuose buteliuose alaus - jis visas turi tam tikrą bendrą skonį. Čia ir yra šviesos padarytas blogas darbas. Nė vienas aludaris nenori, kad jo alus būtų pilstomas į skaidrią ar žalią tarą. To nori už reklamą ir pardavimus atsakingi žmonės. O va skardinės - jos visai nepraleidžia šviesos.

Bet kodėl kartais skonis skiriasi labai akivaizdžiai? Ogi todėl, kad ne taip jau retai didieji bravorai į skardines pila kitokį alų nei į butelius. Statyti kiekvienoj vietoj po skardinių išpilstymo liniją neapsimoka, todėl alus pilstomas į butelius gali būti verdamas kitame mieste arba net kitoje šalyje nei į skardines. O tas pats receptas skirtingose šalyse gali būti šiek tiek adaptuojamas pagal tos šalies vartotojų įpročius ir pomėgius.

 

Štai dar kodėl skardinės yra gerai:

  • išmesti skardinę į toliau stovintį kibirą yra daug smagiau, nei butelį
  • į skardinę galima šaudyti iš orinio šautuvo daug kartų ir po to nereikia rinkti šukių
  • prisipažinkite, kad atidaromos skardinės garsas yra labai smagus
  • skardinės suglamžymo garsas taip pat yra smagus
  • jos nedūžta besitrankydamos viena į kitą
  • jas patogiau transportuoti, nes užima mažiau vietos ir yra lengvesnės

 

Video kaip gaminamos skardinės:

">

 

Palikite komentarą



Komentarai
  • Rimantas

    Pasterizuotas alus - negyvas alus.

  • ..

    čia man rodos toksai atsibastėlis kur būdavo tokie atsibastėliai kur irgi indėnams aiškindavo apie "mitus" ir ugniniu vandeniu vaišindavo.

  • nuo

    Alus pasterizuojamas buteliuose taip pat. Nors galime ir ten ir ten to nedaryti

  • nuo

    Tarp kitko, skardinės yra daug lengviau perdirbamos nei stiklas

  • R

    O atsakingas vartojimas/ekologija? Daugelį butelių priduot galima. O skardinėms šios galimybės nėra bent jau Lietuvoje.

  • Rimantas

    Alus skardinese pasterizuojams :(

  • dz

    viskis is butelio gal ir nelabai, bet alus man tikrai skaniau, ypac koks pilsneriukas..

  • sumo

    pries klasika nepavarysi

    buteli i siena daug smagiau

    jei saudei skirtuma matei,i buteli daug smagiau(del siukliu tu toks pats gandonas-skardas irgi reik surinkt

    nulauzti nagai atidarant skarda irgi ilgai prisimena

    ziurek 2 eilute

    bet nedziugina sirdies savo barskesiu vaziuojant i vakareli

    jo i amerika tikrai patogiau