Cookie Consent by TermsFeed

Knygų mugė 2015

Po knygų mugės visi daug rašė kaltindami populizmu, masiškumu ar džiaugdamiesi pirkiniais. Visur galima rasti grūdą tiesos.

Daugiausia puolimo gavo Andrius Tapinas, nes norėdami gauti jo parašą žmonės stovėjo daug ilgesnėj eilėj nei prie Algimanto Čekuolio. O Čekuolis kaip ne kaip yra eilių matas, pagal kurį galima vertinti sėkmę ir nelabai. Šia tema pasisakysiu trumpai. A. Tapinas yra didelis džiaugsmas man. Visų pirma todėl, kad „verčia“ skaityti knygas, o visų antra - todėl, kad jis daug dirba ir tai grįžta su kaupu. Jam neriekia girtam važinėti automobiliu, daužyti snukių. Tiesa, kartą nuklydo su Šalčiūte, bet aš tik tada pirmą kart ją pamačiau ir sužinojau kas ji tokia. Tapinas turi daug idėjų ir jas realizuoja. Kad jūs žinotumėte kiek verkiančių ir nieko nedarančių yra... Nepažįstu A. Tapino asmeniškai, net jo pirmoji knyga man nepaliko gilaus įspūdžio, bet jis labai mane džiugina. Ir vietoj to, kad visi bandytų į jį žiūrėti kaip į pavyzdį ir dirbti bent dalinai tiek kiek jis su knygomis - verkia, skundžiasi ir putomis barstosi.

Buvo ir nuomonių apie tai, kokia komercializuota ir nereikalinga ši „šventė“. Pagaliau buvo metai, kai lankytojų sumažėjo. Pagaliau galbūt bus imamasi didesnių pakeitimų. Šiemet atsirado muzikos salė ir tai gerai. Reikia daugiau ir gerokai daugiau. O pradėti galima nuo renginių. Kaip ir kas vertina renginius, dalina laiką jiems žiūrint į programėlę spręsti sunku. Nesunku padaryti tyrimą - duoti lankytojams spalvomis pažymėti visiškai nedominančius ir labai dominančius renginius. Galų gale - turėtų į visus renginius eiti žmonės ir vertinti pasiruošimą jiems, bei jų įdomumą. Kitąmet pirmumą gauna tie, kas pasiruošė, kas įdėjo laiko ir jėgų į renginį.

Knygų mugė turi turėti temą. Kam? Iš tiesų tik tam, kad padarytų renginio reklamą, nes daugiau detektyvų (šių metų tema) mažai kas matė. T.y. pati tema nereikalinga, arba jei jau reikalinga, tai turi būti per ją žaidžiama taip, kad niekam, nekiltų klausimų „kokia mugės tema?“. Ir taip jau ne pirmi metai.

Keista yra ir tai, kad įsigijus 4 dienų bilietą galima buvo tik vieną kartą patekti į vidų. Įsivaizduokite kas būtų koncerte, trunkančiame kelias dienas, kai galite tik vieną kartą per dieną išeiti ir įeiti. Kai kam tai atrodo visiškai normalus dalykas, bet tik tiems, kas neperka bilietų.

Šiemet organizatoriams išsakiau tiesiogiai, kad pagaliau padarytų dėžutes lankytojams. Visi tamposi knygas ir negali ramiai vaikščioti, neskubėdami, nevargdami. Ši problema metai iš metų, bet spintelių vis dar nėra.

Geriausia knygų mugės pusė yra ta, kad žmonės pradeda daugiau skaityti. Pirkti tikrai, bet norisi tikėti, kad ir skaityti. Iki knygų mugės skundžiasi tik Vilniaus knygynai, nes žmonės ateina su sąsiuviniais, apžiūrinėja ir užsirašinėja. O perka knygų mugėje. Kituose miestuose pardavimai išauga, nes pagaliau per televiziją rodomos laidos apie knygas. Kodėl to negali būti pastoviai? Nekalbu apie šūdų kanalus, bet bent jau nacionalinis transliuotojas per pagrindinį kanalą turi daryti laidas ir ne po veną per savaitę. Žinoma, jei norime, kad žmonės skaitytų. O dėl pardavimų - šiemet labai daug leidyklų sako, kad stipriai krito. Norite tikėkite, norite ne. Priežasčių galima ieškoti ir mugės lankomume, ir auditorijoje, ir kainose, ir euro įvedime.

Knygų mugė yra labai gerai ir ji vienas iš nedaugelio renginių, kurie perpildyti renginiais, o ne tik prekyba. Nepatinka - neikite, bet knygų mugė yra gerai. Susitiksime ten kitąmet.

Palikite komentarą