Cookie Consent by TermsFeed

Barley Wine (Miežių vynas)

Kai kurie stiliai labai įdomūs ir verti jūsų dėmesio. Radę pabandykite paragauti ir jei jums stiprus alus asocijuojasi su plastikiniais buteliais ir mažomis kainomis - nustebsite.

Barleywine verčiamas kaip „miežių vynas“ ir dalijamas į angliškąją bei amerikietiškąją versijas. Nieko keisto, nes amerikiečiai yra nukopijavę ir perdarę daug europinių alaus stilių. Jiems tai sekasi taip gerai, kad nes alaus stilių aprašymuose yra išskiriami kaip postiliai. Amerikietiškoji versija turi daugiau apynių, dažnai naudojami amerikietiški ingredientai, todėl laukite daug kvapo (gali būti net žolelių, gėlių) ir kartumo. Barleywine pasižymi salykliškumu, stiprumu, tirštumu, šiek tiek jaučiamu alkoholiu, apyniškumu, vaisiškumu, gali būti karamelės saldumas. Dėl savo stiprumo gali būti ilgai brandinamas ar brandinamas įvairių kitų gėrimų statinėse kaip viskio, romo ir pan. Todėl kartais rašoma ne galiojimo data, o išpilstymo. Jei bravoras savo asortimente turi miežių vyno, beveik visada tai bus stipriausias jų alus. Įdomu, kad šiuolaikinis miežių vynas buvo vadinamas kitais vardais, o pirmą kartą alus „Bass No. 1“ taip pavadintas 1892 metais. Buvęs tamsus alus, pirmą kartą buvo išvirtas kaip šviesus 1951 metais bravote Tennant (dabar Whitbread) ir vadinosi „Gold Label“. Tuo tarpu vienos pirmųjų amerikietiškųjų versijų buvo Anchor „Old Foghorn“ (1975 m.), Sierra Nevada „Bigfoot“ (1983). Kai pastarieji išvirė savo versiją ir nunešė į laboratoriją ištirti, gavo žinutę: „jūsų barleywine yra per daug kartus“, o Sierra Nevada aludariai, matyt to ir tikėjęsi atsakė trumpai: „ačiū“. Anglai stilių vadino dviem atskirais žodžiais: „Barley wine“, nes norėjo jį pateikti kaip alternatyvą vynui, tačiau amerikiečių noras buvo visiškai priešingas ir norėdami išvengti maišalynės su vynu, sujungė stiliaus pavadinimo žodžius į vieną: „Barleywine“. Jei didelę dalį miežių pakeisime kviečiais - turėsime „Wheatwine“. Jei pagalvojote, kad šio stiliaus atsiradimo vieta yra JAV, tai jūs nesuklydote.

IBU: 35 – 70 (50-100 amerikietiškoje)
EBC: 16 – 43
ABV: 8.0 – 12.0%

 

Palikite komentarą