Alus
Visiškai be skonio skystis. 2/10
Šiandien į alusalus.lt klausimus atsako Vidmantas Čičelis. Į finalą pateko jo šviesusis elis, laimėjęs kategorijoje aukso medalį.
Papasakok apie save: kas esi, ką veiki ir t.t.
Man bene sunkiausias klausimas – „ką veiki?“. Iš vienos pusės turiu pastovų darbą, iš kitos… Galbūt galiu pasivadinti tam tikru statybininku. Savo laiku pastačiau didžiausią kultūrinį projektą Lietuvoje – rašyk.lt. Po to nemažai prisidėjau prie basketnews.lt statybos. Dar vėliau pats pasistačiau namą (netikintiems dar ir visą info sukeldavau į blogą nulis.lt). Kažkada, tik baigus mokslus, man pasiūlė kurjerio darbą. Nuėjau ir užtrukau lygiai dvi dienas. Jokios kūrybos.
Kada pradėjai virti savo alų? Gal prisimeni kodėl? Kiek iki šiol esi išviręs alaus partijų/litrų? Kokie stiliai mėgstamiausi?
Aš visada buvau tuo, kuris negali ilgai to paties valgyti ar gerti. Todėl alų pirkdavau pagal mano nuotaiką, o ne pastoviai tą patį. Begerdamas Švyturį pagal skonį atpažinau laiką, kada jį pradėjo gaminti Utenoje. Apie tai niekas nekalbėjo, niekur nerašė – tiesiog skonis buvo visiškai kitoks. Taigi, skonis man visada buvo daug svarbiau už logotipą. Stiprių gėrimų praktiškai nevartoju, todėl esu tik alaus gerbėjas.
Kai matydavau pažįstamiems dovanojant „alaus mašinas“ ar kaip jas vadina, kur iš mišinio pasidaro alus, į tai žiūrėjau įtartinai. Po to sužinojau, kad Jonas (west atviram aluj) pradėjo virti. Iki tol man alaus virimas buvo totalus kosmosas ir įsivaizdavau, kad jį virti gali tik kitose planetose. Savo gimtadieniui užsiprašiau įrangos. Tai buvo prieš nepilnų pora metų. 2011 spalį išsiviriau pirmą alų ir salyklo ekstrakto – Porterį. Pirmi kartai buvo labai baugūs, nes nieko nežinai, nėra kam parodyti ir pan. Po to viskas peraugo į žaidimą. Šiuo metu esu išviręs 473 litrus ir virsiu dar.
Man didelis džiaugsmas yra pats procesas. Atrodo lakstai pirmyn-atgal, bet iš tiesų tai poilsis. Man visiškai nesudėtinga palaukti 1,5 mėn. kol alus subręs, nes yra didelis malonumas gerti skanesnį alų. Šiokia problema yra su vieta. Vien dėl to numačiau išsikasti rūsiuką kieme. Net nežinau kokį alų mėgstu labiausiai. Man reikia keisti, man stilius – tai nuotaika. Pavyzdžiui vasarą be proto norisi kvietinio, žiemą – tamsesnio. Dievinu IPA. Mažiausiai mėgstu stiprų alų, dėl apsvaigimo (nepasakokite man apie kiekius!).
Papasakok šiek tiek apie savo alaus virimo įrangą, standartinį procesą.
Kartais žiūriu šiek tiek su pavydu į tuos, kurie susimeistrauja alaus virimo įrangą patys. Aš naudoju visiškai įprastus pirktus savasalus.lt įrangą. Tik šaldymui spiralę pasidariau. Tik kartą esu matęs kitus verdant, todėl norėčiau pamatyti kuo daugiau. Tada turėčiau su kuo lyginti patį procesą.
Iš kur sužinojai apie Aludarių taurę? Kodėl nusprendei dalyvauti? Kiek alaus pateikei, į kokias kategorijas? Kaip sekėsi? Ar tikėjaisi tokio rezultato?
Apie Aludarių taurę sužinojau iš socialinių tinklų. Nepamenu G+ ar FB. Po to atvirasalus.lt. Iš tiesų neplanavau dalyvauti. Neruošiau jokio alaus specialiai tam. Perkalbėjo anksčiau jau minėtas Jonas, kai paragavo Stauto. Net nežinau kodėl nesiruošiau dalyvauti. Gal dėl to, kad man svarbu pats procesas, gal dėl šiokios tokios baimės likti paskutiniu? Žodžiu, kadangi vieną įkalbėjo pateikti, tai kitą, kuris mano manymu buvo daug stipresnis pridėjau kartu. Gavosi po vieną į „Šviesiųjų elių“ bei „Porterių ir Stoutų“ kategorijas. Atitinkamai užėmiau 1 ir 2 vietas. Tai daugiau nei galėjau tikėtis. Bendroje įskaitoje buvau ketvirtas. Žinant, kad pateiktas alus buvo labai švelnaus skonio, tai daugiau nei pasiekimas.
Ar dalyvausi kitų metų Taurėje?
Bent jau dabar galvoju, kad kitais metais dalyvausiu. Pasistengsiu net kažką specialiai išvirti ir pateikti 2-3 kategorijoms.
Ačiū už pokalbį.
Nefiltruotas lageris
Witbier
Ąžuolinis Dubbel
Ačiū Raimondai
Ačiū Raimondai
Ačiū Raimondai
Ačiū Raimondai
Ačiū Raimondai
Ar žinote, kad Lietuvoje vyksta toks renginys kaip Aludarių taurė? Realiai dalyviams yra tik vienas reikalavimas - "pateikti galima tik savo individualiai, grupėje ar įmonėje virtą alų. Kartu su alumi reikės pateikti atspausdintą receptą".
Abejoju ar kada šiame renginyje sudalyvaus didieji Lietuvos aludariai. Ir ko gero ne tiek dėl receptūros atskleidimo, kiek dėl baimės užimti žemas vietas. Visi, kas yra ragavę mažųjų ar naminių aludarių alaus tai supranta. O būtų visai įdomu.
Maisto ir gėrimų vertinimas šiek tiek primena dailiojo čiuožimo vertinimą. T.y. yra aiškūs visiems parametrai, bet lieka dar šiek tiek erdvės subjektyvumui. Čia ne lenktynės kur laimėjimo teisėjai praktiškai neįtakoja. Čia mano asmeninis požiūris į tai. Tik to nereikia suprasti, kaip priešiško nusiteikimo. Aš labai džiaugiuosi, kad Lietuvoje vyksta toks renginys kaip Aludarių taurė!
Na o dabar prie uodegos pakėlimo. Šiemet ir aš pateikiau du savo alus komisijai. Tiesa sakant, visai neplanavau dalyvauti ir tik Jonas įtikino, kad dalyvauti reikia. Kartą pradėjęs negali sustoti, tai dabar ir kitamet reiks dalyvauti. Visai nesitikėjau kažkokių geresnių rezultatų, bet... visi rezultatai viršijo bet kokius mano lūkesčius. Iš viso buvo 11 kategorijų. Mano alus buvo "Šviesiųjų elių" bei "Porterių ir Stoutų" sąrašuose. Stoutas "Paskutinė žiema" užėmė antrą vietą iš 7, o "nuoPO" pirmą iš 11. Manau, kad rezultatas puikus. Beje antrasis alus atsirado, kai du draugus mokiau alaus virimo pagrindų.
Manęs vis dar draugai paklausia ar alų verdu iš miltelių. Tie, kas nežino, tai alų verdu tai, kaip alus turi būti verdamas, o ne taip, kaip lengviausia. Taip pat visiems sakau, bet parašysiu dar kart - jei nuspręsite, kad norite labai skanaus, o svarbiausia savo alaus, visada kreipkitės ir padėsiu pradėti. Deja yra vienas šalutinis poveikis - parduotuvėje atsistoję priešais alų nežinosite ką daryti, nes nebesinorės nei to, nei to, nei to...